Naomi Brandriet heeft net de 30 aangetikt en is sinds kort mede-eigenaar van Gladior. En dat niet alleen: ook haar jongere zus Zoë werkt ook binnen het bedrijf, als consultant. Best goed geregeld als je bedenkt dat de kiem voor Gladior gevoed werd door het verlangen van hun vader om meer tijd met zijn dochters door te brengen. Marcel: “Halverwege de jaren negentig had ik een baan waarvoor ik altijd op pad was. Drie van de vier weken per maand zat ik in de VS. Niet handig, want ik wilde graag mijn kinderen zien opgroeien.”
Hij stapte over naar Innovadis, toen nog een jong bedrijf, volop in ontwikkeling. “Een mooie tijd, maar we merkten ook dat we te weinig focus hadden. We besloten op te splitsen en ik ging me richten op wat ik het leukste vond: online marketing. Daar is Gladior uitgekomen.” “Maar het grappig is,” vult Naomi aan, “dat je toen al snel merkte dat het heel aantrekkelijk was om dat toch te combineren met het bouwen van websites. Dan was je niet zo afhankelijk van andere partijen. En dus is Gladior dat erbij gaan doen – alsnog weer de breedte in. Dat kenmerkt ons ook wel als bedrijf: we willen graag zo’n compleet mogelijke service aanbieden. Zo houden we grip op het proces en de kwaliteit.”
Zelf had ze op haar 15e haar eerste zomerbaantje in de zaak van haar vader. “Linkbuilding deed ik, eigenlijk heel saai. Maar ik had een collega die heel bevlogen over digitale marketing kon vertellen en toen ben ik er wel in geïnteresseerd geraakt. Niet door mijn vader nee, want we hadden het toen nooit over werk. Dat kan ik me nu niks meer bij voorstellen!” Na studies in de commerciële economie en communicatiewetenschappen bleek Gladior toch echt de leukste plek om te werken. “Mijn hart ligt in Twente, ik ga hier nooit weg. En hier doen we precies wat ik het interessantst vind.”
Besparen én verdienen
En wat is dat dan precies? “Kort en goed hebben we ons gespecialiseerd in de optimalisatie van de gebruikservaring van software”, vertelt Marcel. “En dan met name die van AFAS. Zij leveren heel degelijke, procesgestuurde en kostenbesparende software. Maar wij zagen daar nog een andere mogelijkheid in: niet alleen geld besparen, maar er ook geld mee verdienen. Binnen organisaties denken we mee over hoe we hun softwarepakket kunnen inzetten om bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Maar wij kijken ook naar buiten. Je softwarepakket kan je krachtigste marketingtool zijn: om nieuwe markten aan te boren, klanten aan je te binden én te zorgen dat ze bij je blijven terugkomen.”
De weg naar de ultieme gebruikservaring is geplaveid met data, weet Naomi. “Er zit echt een schat aan gegevens en dus kennis in je software – als je maar weet hoe je die het beste kunt gebruiken. We denken met je mee met een heel team aan creatieve, slimme en gedreven mensen – inmiddels al bijna veertig man sterk. Samen halen we echt het hoogst haalbare uit jouw softwarepakket. Onze expertise ligt bij E-commerce, HRM en CRM, lead-generatie en opleidingen.”
Passend als een maatpak
Binnen die vakgebieden, vindt ze het het allerleukst als ze zo breed mogelijk aan de slag kunnen. Naomi: “Laatst nog iemand: ‘Wij gebruiken AFAS al en zijn nu heel benieuwd waar verder onze kansen liggen.’ Wat een heerlijke vraag! Dan kunnen we helemaal los op de analyse: wat gaat er al goed, wat kan er nog beter, wat mist er nog in het geheel?” De blik van Gladior is daarbij altijd gericht op de eindgebruiker, de klant van de klant. “Voor hen optimaliseren we het systeem, zodat ze de ultieme gebruikservaring hebben. Een eindgebruiker kan ook een werknemer of een cursist zijn. We hebben heel veel ervaring met grote, complexe instellingen als bijvoorbeeld een universiteit. Maar ook middelgrote en grote mkb’ers en brancheverenigingen kunnen heel veel baat hebben bij wat wij bieden.”
“Neem een situatie waarin verschillende bedrijfsprocessen niet goed met elkaar afgestemd zijn en werknemers voortdurend informatie moeten overkloppen”, vult Marcel aan. “Dan scheelt het zoveel als wij alles voor hen met elkaar in lijn kunnen brengen. Geen onnodige handelingen verrichten en geen onnodige fouten meer maken, omdat alles wat geautomatiseerd kan ook automatisch gebeurd. Dat scheelt tijd en dus ook geld, maar het levert vooral veel extra werkplezier op.”
Naomi: “En een persoonlijkere ervaring. Een werknemer die bijna met pensioen gaat, heeft andere behoeftes en prioriteiten dan een werknemer van 35 die op het punt staat om vader te worden. Een docent heeft toegang nodig tot andere informatie dan een cursist of iemand van de administratie. Wij gaan voor een systeem dat past als een maatpak, voor iedere individuele gebruiker.”
Lef en doorzettingsvermogen
En als ze zelf een wens mogen uitspreken, wie is dan de ideale klant? Marcel: “Wij gaan het liefst een langdurige relatie aan, dus niet hapsnap een los opdrachtje hier en daar. Wij willen heel graag onze klant écht goed leren kennen. Gelijkwaardigheid vinden we belangrijk, we komen niet even binnen walsen om te vertellen hoe je het wel en niet moet doen. We richten het zo in dat het voor de klant zelf bruikbaar, begrijpelijk en efficiënt is, zodat ze niet tot in de eeuwigheid voor iedere vraag bij ons hoeven aan te kloppen.”
“We houden ook veel van pionieren, altijd samen met de klant natuurlijk”, zegt Naomi. “Zeker nu met de opkomst van artificial intelligence zijn er zoveel nieuwe mogelijkheden, valt er zoveel te innoveren. Dat kost soms wat hoofdbrekens, lef en doorzettingsvermogen, maar dan loop je wel mooi voorop bij de nieuwste ontwikkelingen in jouw branche. Dat geeft echt een kick, als we daaraan kunnen bijdragen.”
Groei en bloei
Gladior zelf is de afgelopen jaren hard gegroeid. Of ze nog meer willen groeien? Naomi: “Ik heb altijd gezegd dat ik niet meer dan vijftig collega’s wil. Dat houdt het gezellig en overzichtelijk, de lijntjes blijven kort. We vinden het belangrijk dat iedereen met elkaar meedenkt en samenwerkt, dat iedereen zich bij elkaar en bij onze klanten betrokken voelt.
Maar ja, tegen een mooie, grote opdracht zeggen we natuurlijk niet graag nee. Tegelijkertijd hoeft groei niet per se uitgedrukt te worden in meer manuren. Met name als je kijkt naar de ontwikkeling van de techniek, zijn er zoveel mogelijkheden. Wat dat betreft geldt: we practice what we preach. Ook binnen Gladior kijken we voortdurend waar we onze processen kunnen automatiseren, optimaliseren en stroomlijnen.”